Verplichte zaken
Zeer aan te raden
Goed onderhoud van uw scooter
Mooi om te weten


Verplichte zaken
Verzekering
: Een verzekering voor het wettelijk aansprakelijkheidsrisico (WA) is verplicht.
Deze WA-verzekering dekt de schade toegebracht aan derden. De premie voor het WA-risico is afhankelijk van het soort bromfiets of snorfiets, uw leeftijd en uw woonplaats. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw verzekeringsmaatschappij.
Een handig overzicht van goedkope aanbieders vindt u op www.scooterverzekeren.com

Rijbewijs: Vanaf uw zestiende jaar mag u op een bromfiets rijden. Hiervoor heeft u een bromfietsrijbewijs (categorie AM) nodig (dit vervangt per 1 oktober 2006 het bromfietscertificaat). Op dit moment is het een theorie-examen, op een later tijdstip (in 2008?) zal er ook een praktijkexamen afgenomen worden. Een rijbewijs A of B (auto rijbewijs) voldoet ook.
Meer informatie: RDW en Postbus 51

Helmplicht: Bestuurders van een bromfiets moeten een helm dragen. Voor bestuurders van een bromfiets met een maximumsnelheid van 25 km/h op het kentekenbewijs (ook wel snorfiets genoemd) geldt deze verplichting niet.

< Terug naar boven


Zeer aan te raden zaken
Degelijk slot: Niet iedereen respecteert de eigendommen van anderen. Naast fietsen hebben scooters hier ook last van. Een degelijk slot is daarom zeer aan te raden (zie accessoires).

Subsidie: Bedrijven komen in aanmerking voor een 20% inveseringsaftrek op de aanschaf van de SoleMio via MIA/VAMIL regeling. De elektrische scooter valt onder B 5070 Elektrisch aangedreven voertuig.
Meer informatie: SenterNovem


< Terug naar boven

Goed onderhoud van uw scooter
Oplaadtips: De levensduur van uw batterij zal aanzienlijk verbeteren bij het juiste gebruik – met name het opladen is van belang. Voor beide type batterijen is het goed om deze zo vaak mogelijk op te laden – dus juist ook als de batterij slechts gedeeltelijk leeg is!!

Specifieke tips per batterij type:
SLA batterij: Deze batterij kan er niet goed tegen om leeg (of <70% geladen) in de stalling te staan. Daarom is het van belang deze batterij na gebruik altijd overnacht weer op te laden. Met name bij tijdelijk minder gebruik is het raadzaam om de batterij minstens 1x per maand op te laden.

Lithium batterij: Deze batterij kan beter tegen ‘verwaarlozing’ en kan een nacht leeg staan dus beter aan. De levensduur van deze batterijen wordt beïnvloed door het aantal keren dat de batterij volledig leeg getrokken wordt. Dit kan doorgaans 1500 keer voordat verslechtering optreedt. Door de batterij niet geheel leeg te trekken maar tussentijds weer op te laden wordt de levensduur aanzienlijk verlengt. Ook voor deze batterij is daarom het advies – opladen zodra dit mogelijk is. Bij tijdelijke stalling / minder gebruik is deze batterij minder gevoelig voor verwaarlozing. Tussentijds opladen is ook hier goed, maar mag iets minder ‘trouw’.

Scooter handleiding: De nieuwe handleiding is binnenkort beschikbaar.

< Terug naar boven

Mooi om te weten

< Terug naar boven